حدودا همه ساخت و سازهای دنیا با بتن در ارتباط می باشد. زمانی یک ماده زیاد استفاده بشود، کم کم سیر تکاملی خود را طی میکند. بتن هم با حفظ مزیت های اصلی خود که دوام و مقاومت فشاری است، در پی بیشتر شدن مقاومت در مقابل ضربه و نیروی کششی و برشی درآمد.
همان گونه که اطلاع دارید بیشترین ضعف بتن، کشش ضعیف آن میباشد. بدینترتیب، اگر بتوان با حفظ مواد اولیه، تغییر اندک در طرح اختلاط و افزودن موادی که مقاومت کششی بالایی دارند (همانند الیاف بتن) خواص بتن را بهبود بخشید، میتوان محدودیت مصرف بتن در پروژههایی که نیاز به کشش یا شکلپذیری بتن است را رفع نمود. در ادامه مقاله راهنما خرید انواع الیاف بتن در ایران همراه ما باشید.
انواع الیاف بتن چیست؟
الیاف جمع کلمه لیف به معنی رشته است. مجموعه مولکولهای تشکیلدهنده این رشتهها خطی و اکثراً موازی یک محور اصلی است. وزن مولکولی این مواد بسیار بالا است. ویژگی این مواد انعطافپذیری و دارا بودن نسبت زیاد طول به قطر است.
الیاف بتن به طور کلی در دو دسته طبیعی و مصنوعی قرار میگیرند. الیاف طبیعی از طبیعت و بدون تغییر در ساختار شیمیایی در سه گروه گیاهی، حیوانی و معدنی وجود دارند. دسته گیاهی این مواد به صورت دانهای، همانند پنبه و ساقهای مثل کتان و کنف تولید میشود. اما الیاف مصنوعی با روشهای خاص تولید شده و وجود مواد طبیعی در ساختار این مواد دور از انتظار نیست. نمودار زیر برای شناخت انواع الیاف بتن ارائه شده است.
- الیاف طبیعی بتن
- گیاهی: الف) دانهای: پنبه ب) ساقهای: کتان و کنف
- حیوانی: پشم حیوانات و ابریشم
- معدنی: آزبست و پنبه نسوز
- الیاف مصنوعی بتن
- ریون
- نایلون
- پلیاستر
- اکریلیک
الیاف پلیپروپیلن
این مواد حدوداً یک رشته 12 یا 18 میلیمتری هستند که برای جلوگیری از ترک خوردن بتن به آن اضافه میشوند. نمونههای تولیدی برای ملات در ابعاد حدوداً 6 میلیمتر وجود دارند. منظور از ترک در این مورد، ترک ریز ناشی از انقباض سریع یا خشک شدن مخلوط سیمانی است، نه ترک سازهای. رنگ این الیاف معمولاً سفید یا سیاه است.
وزن مخصوص این مواد (الیاف پلی پروپیلن)، حدود 90 گرم بر سانتیمتر مکعب است و در هنگام استفاده، یون اسیدی و قلیایی از خود آزاد نمیکند؛ هوازایی قابل توجهی ندارد؛ فاقد یون کلراید و سولفات است و استفاده بیش از حد آن، سبب کاهش روانی بتن و افزایش چسبندگی آن میشود و در نهایت خود این موضوع، اجرا و کار با مخلوط سیمانی را بسیار دشوار میسازد. بیشتر
الیاف پلیاستر
مواد اولیه الیاف پلیاستر، دی متیل ترفتالات و اتیلن گلیکول است. از سنتز و پلیمری شدن این مواد در دمای بالا، اتیل استات تولید میشود. این الیاف برای افزایش مقاومت ثانویه بتن استفاده میشوند و به دلیل خاصیت ذاتی که در آن وجود دارد، برای جلوگیری از ترک خوردگی ناشی از آب انداختن مناسب هستند و حتی با طراحی صحیح و اجرای مناسب طرح اختلاط، تقریباً جایگزین میلگرد میشوند.
این مواد در حفظ آب مخلوط بتنی و اصطلاحاً عدم خروج شیره بتن بسیار مؤثر هستند. همین موضوع افزایش قوام، سبب کاهش روانی بتن شده است. در نهایت، بتن تولیدی با این الیاف، مقاومت بیشتری داشته و الاستیسیته آن افزایش نسبی خواهد داشت. استفاده این مواد به زیر یک درصد حجمی بتن محدود شده است.
الیاف شیشهای
الیاف بتن شیشه استحکام و سختی بالایی دارد؛ در دمای بالا و پایین، خواص خود را حفظ میکند؛ مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی دارد و قیمت پایینی را نسبت به سایر الیاف از آن خود کرده است. این مواد بسیار زیاد تولید شده و برای عموم به راحتی قابل دسترس است و معمولاً برای تعمیر و ترمیم سازه مورد استفاده قرار میگیرد.
الیاف آرامید
الیاف آروماتیک پلیآمید که با نام آرامید معروف هستند، در دهه 1960 به صنعت بتن معرفی شدند. این الیاف بتن، مقاومت حرارتی بسیار بالایی دارند و به نوعی جایگزین پنبه نسوز شدند. ساختار شیمیایی این مواد، متشکل از دو حلقه آروماتیک متصل به زنجیره بلند پلیآمید سینتتیک است که یک ماده فیبری تشکیل میدهد.
الیاف فلز
الیاف فلزی بتن یا الیاف فولادی بتن، برای مسلح کردن استفاده میشوند و به کارگیری آن، نه تنها موجب افزایش مقاومت بتن و کاهش جمعشدگی بتن میشود، بلکه ترک خوردگیها سطحی و عمقی بتن را بهبود میبخشد.
الیاف کربن
از جمله الیاف بتن پرکاربرد در همه صنایع، الیاف کربن است که در تولید کامپوزیتها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. ضریب الاستیک این مواد نسبت به کولار و الیاف شیشه بیشتر است؛ قطر این الیاف بسیار کم و در حد چند میکرومتر است و چگالی نوعی از این الیاف، در حدود 2 گرم بر مترمکعب است؛ به گونهای که یک اتاق خواب را با چند گرم از این مواد میتوان پر کرد.
این گروه از الیاف بتن، نسبت به وزن کمی که دارند، از مقاومت بسیار بالایی برخوردارند؛ مثلاً در مقایسه با فولاد، حدود یک سوم وزن و 5 الی 10 برابر، مقاومت کششی دارند و در برابر خستگی و خوردگی بسیار مقاوم هستند.
الیاف ماکروسنتتیک
الیاف پلاستیک یا ماکروسنتتیک برای افزایش مقاومت بتن و جلوگیری از ترک خوردگی آن استفاده میشود. این الیاف به صورت آجدار تولید شده تا با بتن درگیر و یک جسم بادوام و پیوسته را بسازد. الیاف بتن ماکروسنتتیک از پلیمر خالص پلیالفین و پلیپروپیلن تهیه و تولید شده است و در بعضی منابع، الیاف مصنوعی سازهای نام دارد.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.
No Comment! Be the first one.