به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، بسته به نوع بلبرینگ و رولبرینگ که شعاعی باشد یا محوری کد های قید شده دارای تفاوت هایی نیز هستند اما مطابقت کد ها بصورت بخش بخش می بایست با چارت های مهندسی صورت گرفته و بلبرینگ انتخاب شود. در هر بخش از این کد بلبرینگ ها که با فاصله از هم جدا شده اند چند انتخاب وجود دارد که هر یک مفهومی مهندسی مرتبط با خود را دارند. در زیر به بررسی جز جز این کد از چپ به راست می پردازیم.
به نقل از وبسایت رول صنعت زاگرس این کد به تنهایی بصورت کامل معرف کلیه مشخصات مکانیکی بلبرینگ از نوع و ابعاد بلبرینگ، نوع ساچمه های داخلی، میزان لقی و تلورانس حرکتی و حتی گرید و متریال نیز در نمونه هایی کامل تر از این کد ها قید می شود. استاندارد ثابتی برای قید کردن این کد وجود نداشته و برند های مختلف بر حسب نوع رولبرینگ و بلبرینگ از تعداد اجزای مختلفی در این کد استفاده می کنند. با این وجود تمامی این کد های مهندسی بلبرینگ ها دارای 5 بخش بصورت ثابت می باشند که از چپ به راست به قرار زیر هستند.
- کد سری بلبرینگ : و یا بصورت کلی تر یاتاقان ها که شامل انواع بلبرینگ و رولبرینگ هستند که در اینجا 62 به مفهوم سری سبک یا Light bearing می باشد. این کد اغلب بصورت 2 رقمی یا سه رقمی قید می شود که در صورت استفاده از سه رقم رقم اول کد نوع یاتاقان بلبرینگ و دو رقم بعدی سری را مشخص می کند. بعنوان مثال کد 232 معرف رولبرینگ بشکه ای با کد سری 32 می باشد.
- کد قطر داخلی بلبرینگ : یا Bore code در قسمت دوم از چپ قید شده است که هر یک از کد ها معرف بازه ای از ابعاد هستند. در صورتیکه این کد به صفر شروع شده باشد معرف بازه ای از ابعاد است حال آنکه در صورتیکه بدون صفر شروع شده باشد بصورت مستقیم قطر داخلی بلبرینگ را نشان می دهد. در اینجا بعنوان نمونه از کد 05 استفاده شده که معرف قطر داخلی بین 20-25 میلیمتر است. حال آنکه کدی مثل 500 بصورت مستقیم قطر داخلی 500 میلیمتر بلبرینگ را نشان می دهد.
- جنس اجزای بلبرینگ : در بخش سوم از کد فنی بلبرینگ ها از چپ قرار گرفته است که معرف متریال بکار رفته در بخش های مختلف ساختمان بلبرینگ از قفسه و رینگ می باشد. در اینجا بعنوان نمونه از حرف M استفاده شده است که معرف قفسه بلبرینگ از جنس برنزی می باشد.
- متعلقات بلبرینگ : در قسمت چهارم کد از چپ بصورت ترکیبی اعداد و حروف قید می شود که اغلب از شیلد های بیرونی سیل یا آب بند ها صحبت می کند. در اینجا بعنوان نمونه از حروف ZZ آستفاده شده که به مفهوم وجود شیلد در هر دو طرف بلبرینگ شیار عمیق می باشد.
- دقت و لقی بلبرینگ : در قسمت پنجم از این کد قید می شود که برای کاربری های بلبرینگ های صنعتی عادی از اهمیت کمتری برخوردار بوده و در استفاده دقیق بلبرینگ ها بر روی ابزار آلات و قطعات دقیق بالاخص در هوافضا اهمیت زیادی دارد. در اینجا از کد C3 استفاده شده است که به مفهوم Loose یا درجه لقی بالا می باشد.
اشکال مختلف ساچمه در ساختار رولبرینگ ها
با توجه به اینکه در ساختمان بلبرینگ ها تنها از ساچمه های کروی شکل استفاده می شود می توان گفت بلبرینگ ها تنها نوعی از رولبرینگ های صنعتی هستند. در واقع شکل کروی ساچمه های بلبرینگ مزایای و معایبی را به دنبال خواهد داشت که تماس نقطه ای ساچمه بر روی رینگ که تمرکز تنش را به همراه خواهد داشت بزرگترین نقطه ضعف بلبرینگ ها محسوب می شود. این نقطه ضعف کاهش قابلیت بارگذاری را نیز برای بلبرینگ ها به همراه خواهد داشت اما در عوض درجه آزادی بیشتر در حرکت بالاخص برای بلبرینگ های کف گرد Thrust ball bearings را در بر خواهد داشت. در زیر به بررسی اشکال هندسی مختلف ساچمه ها در پیکر انواع رولبرینگ های صنعتی می پردازیم.
- ساچمه های استوانه ای رولبرینگ Cylindrical roller bearings: این سری از ساچمه ها دارای تماس خطی بر روی رینگ رولبرینگ بوده و قابلیت تعلیق میزان بسیار بالایی از بار را فراهم می کنند. رولبرینگ های استوانه ای اغلب بصورت شعاعی مورد استفاده قرار می گیرند.
- ساچمه های مخروطی رولبرینگ Tapered roller bearing: یکی از ایده آل ترین نوع ساچمه ها در تولید رولبرینگ مخروطی است که قابلیت تعلیق بار های ترکیبی هم در راستای عمودی و هم افقی را دارد. این سری از رولبرینگ ها برای اولین بار توسط برند تیمکن TIMKEN به ثبت رسیدند.
- ساچمه های بشکه ای رولبرینگ Spherical roller bearing: در واقع رولبرینگ بشکه ای به منظور حل مشکلات بلبرینگ و رولبرینگ طراحی شده اند که توسط برند SKF به ثبت رسیده است. رولبرینگ بشکه ای هم دارای تماس خطی و هم دارای لبه های منحنی می باشد که از ایجاد سایش، اصطکاک و تمرکز تنش می کاهد.
- ساچمه های سوزنی رولبرینگ Needle bearing: این نوع از رولبرینگ ها در واقع زیر مجموعه رولبرینگ استوانه ای قرار می گیرند که با ساچمه هایی با قطر بسیار اندک تولید شده اند. رولبرینگ سوزنی هم بصورت کف گرد و هم بصورت شعاعی تولید می شود و گاهی حتی بدون رینگ های بیرونی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
منبع: انواع برینگ – ایلنا
انتهای پیام/
No Comment! Be the first one.